U bent hier

U bent hier

Historiek

Hoeve Ter Kerst is een prachtig gerenoveerde boerderij waar mensen met en zonder beperking samenkomen; de natuur en haar dieren leren kennen. Het is een sociaal tewerkstellingsproject van Maatwerkbedrijf Mariasteen en een woonproject van Dominiek Savio. Op en rond de hoeve is het heerlijk vertoeven in een oase van rust, maar tegelijk bruist het er van de gezelligheid.


 

Hoe is Hoeve Ter Kerst ontstaan?

Van 'Goed Ter Kerst' naar 'Hoeve Ter Kerst'

Het gebouw dateert reeds uit de 15de eeuw en was toen gekend als 'Goed Ter kerst'. Het veranderde vaak van eigenaar en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zelfs bezet door de Duitsers. Die gebruikten het als een centraal punt voor hun activiteiten.
Bij de bevrijding van Gits in 1918, werden de woning en een stuk van de koestal platgebrand. Pas in 1925 werd de woning heropgebouwd.

En toen kreeg iemand een idee ...

Freddy Detollenaere, sinds jaar en dag bewoner van Dominiek Savio, ligt aan de oorsprong van Hoeve Ter Kerst.

Vroeger verzorgde Freddy met veel toewijding de schapen op het domein van Dominiek Savio. Na een bezoek aan kinderboerderij 'De Oude Smelterij' te Torhout, kreeg hij het idee om ook in Dominiek Savio een kinderboerderij op te richten. Hij vond gehoor bij de directie en de toen leegstaande hoeve 'Ter Kerst' bood de geschikte opportuniteit.

In 2000 kocht Mariasteen vzw de hoeve. De gebouwen verkeerden echter in een slechte staat.
Na een moeilijke renovatie van het woonhuis werd de rest van de hoeve volledig heropgebouwd en kreeg elk gebouw een nieuwe bestemming.

'Hoeve Ter Kerst' werd een totaalproject van maatschappelijke integratie: een sociaal tewerkstellingsproject van Mariasteen en een woonproject en hippotherapiecentrum van Dominiek Savio. Het is tevens het Bezoekerscentrum van Groep Gidts.

Freddy werd één van de eerste bewoners op de hoeve en stond trots op de eerste rij bij de opening.

Op 31 oktober 2004 werd 'Hoeve Ter Kerst' officieel geopend.

Op 26 juni 2012 werd de 'Tuin van Freddy' gelegen in de moes- en kruidentuin, feestelijk geopend.

Inmiddels woont Freddy niet meer op de hoeve, maar de 'Tuin van Freddy' wil blijvend aan zijn creatieve inbreng herinneren.

 

Begin september 2014 vierden we '10 jaar Hoeve Ter Kerst'.
Het werd een geslaagd feestweekend. De zon, de gezellige sfeer en vooral de vele bezoekers maakten het plaatje compleet.

En we blijven verder bouwen aan een mooie site...

'Duurzaam Ondernemen' zit in het DNA van Mariasteen. We zetten in op duurzame mobiliteit woon-werkverkeer, ecologisch verantwoord bermbeheer van de bedrijfssite via schapen, gevaarlijke stoffen vervangen door duurzaam verantwoorde producten en inzet op de "korte keten" binnen onze horecadiensten, naast diverse andere acties.

Het blijft een jaarlijkse drijfveer voor onze organisatie ons hiervoor te engageren en mee onze schouders te zetten onder de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties.

Dank aan alle medewerkers die hier jaarlijks hun steentje toe bijdragen!