Speel – en leerboerderij

Een heuse trekpleister voor jong en oud

Bezoeken en spelen  (Bezoekerscentrum Groep Gidts)

Het Bezoekerscentrum Groep Gidts organiseert geleide bezoeken voor iedereen die onze organisatie wil ontdekken. Groep Gidts ondersteunt en verbindt Dominiek Savio en Mariasteen. De vzw creëert extra kansen voor personen met een beperking op het vlak van zorg, onderwijs en tewerkstelling.  Iedereen, die vanuit welke invalshoek ook een bezoek wil brengen aan onze organisatie, is van harte welkom. We stellen het programma volledig op maat voor jou en jouw groep op.

In ons aanbod:

  • Rondleidingen voor volwassenen (groepen zoals Ferm, Samana, Neos, etc…)
  • Toffe begeleide verjaardagsfeestjes
  • Vakantiekampen op de site Hoeve Ter Kerst
  • Boerderijbezoek voor de allerkleinsten
  • Inleefdagen voor het secundaire onderwijs
  • Vormselactiviteiten
  • Huren vergaderzaal (al dan niet in combinatie met een bezoek)

Ben je benieuwd en wil je meer te weten komen over ons:
Bezoek onze website: https://www.gidts.be/bezoekerscentrum
Stuur een mailtje naar: bezoekerscentrum@gidts.be
Of bel ons 051 230 996

Speel – en leerboerderij

De speel- en leerboerderij is een heuse trekpleister voor jong en oud, in familie- of in groepsverband. Iedereen komt er om te genieten van de vele boerderijdieren, het speelplein, het bos Ter Kerst, …

Hoeve Ter Kerst is tevens start- of rustpunt van diverse fiets- en wandelknooppunten. Het bos Ter Kerst biedt daarbij ook nog een fit‑o‑meter, ruiterpad en een onverharde loopomloop van 5 km aan.

Spelend leren en sportief genieten, het kan allemaal bij ons op de hoeve.

Laat je verwennen met een heerlijk dagmenu in het Eetcafé, ontdek de Speel- en leerboerderij of maak kennis met het aanbod van Bezoekerscentrum Gidts.

Wil je een begeleid bezoek brengen aan de boerderij,
ontdek dan het aanbod van Bezoekerscentrum Gidts.

Activiteiten (zonder begeleiding)

Vrije speurtocht voor kinderen

Aan de hand van een vrije speurtocht, ontdekken de kinderen hoe onze seizoenen zich ontplooien. Gratis invulformulieren zijn verkrijgbaar via het inforek van het Eetcafé
Oplossingen speurtocht? Klik hier

Speelplein & Zandbak

Het speelplein is ideaal voor kinderen van 3 tem. 12 jaar. Kinderen kunnen zich volledig uitleven op ons speelpleintje.

Voor de allerkleinsten is er op het binnenplein/terras, een zandbak voorzien. Schopjes, emmertjes, zeefjes en vormpjes zijn aanwezig voor jullie oogappeltjes. Zo kunnen ze creatief te werk gaan.
In de zomer voorzien we een springkasteel en ook parasols om rode snoetjes tegen te gaan.

Volkstuintjes

Sinds 2014 zijn er 15 volkstuintjes op ons domein. Het mooie aan dit project is dat iedereen zijn eigen tuin heeft, maar dat er toch wordt samengewerkt. Voor ons zijn de tuintjes een grote troef ook bezoekers kunnen meegenieten van de mooi aangelegde tuintjes. Om het gebruik van gezonde planten op een gezonde bodem te stimuleren, kiezen we bewust voor een ecologische aanpak. Dit betekent dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen chemische meststoffen toelaten.

Fietsen, mountainbiken & wandelen.

Fietsknooppunt 28 houdt halt aan de rand van ons domein. Verder vind je ook de Heuvelkamroute, de Mountain bikeroute WK 2007, de Grijspeerdmolenwandeling en de wandeling nabij de “Huwynsbossen”.

Bos Ter Kerst: Fit-o-meter, Ruiterpad & Zand- en speelzone in het bos

Bos Ter Kerst is een domein van 16 Ha, gelegen naast de site Hoeve Ter Kerst, binnen Groep Gidts. De eerste aanplantingen dateren van 2001, en in 2009 mochten de jongeren het nieuwe speelbos inwijden. Men kan er naar hartenlust ravotten maar heel zeker ook genieten van de rust. Misschien hoor je er wel een tjiftjaf zingen of een groene kikker kwaken. Meer info vind je ook op de site www.natuurenbos.be.

Het bos biedt tal van mogelijkheden: strandvolley parcours fit-o-meter, ruiterpad, …

Loopomloop (5 km)

In samenwerking met de Gemeente Hooglede en de Provincie West-Vlaanderen, werd in 2014 een loopomloop van 5 km op grotendeels onverharde ondergrond aangelegd. Zeker en vast een aanrader!

Dieren op de boerderij

Schapen

Schapen en ezels

In onze schapenweide mag iedereen binnen. Vergeet alleen niet het poortje goed achter je dicht te trekken. Onze schapen zien de mensen graag komen. Je kan rustig doorheen de schapenweide wandelen en onze schapen van dichtbij bewonderen Vergeet zeker niet om onze ezels Suzy & Odilon ‘goeiedag’ te zeggen als je hen voorbijkomt.

Paarden

In de paardenstal tref je onze grootste dieren aan. De drie paarden Tornado, Heino & Bram alsook de twee pony’s.
Tine & Eline hebben hier hun (t)huis.
 
Deze kindvriendelijke paarden worden voornamelijk gebruikt voor Hippo therapie. Dit zijn begeleide activiteiten met en op het paard voor personen met een beperking. Het contact met het paard kan bijdragen tot een verbetering van de levenskwaliteit op fysiek, mentaal, psychisch en sociaal vlak Het paard helpt om de ‘cocon’, waarin sommige personen met een beperking zich bevinden, open te trekken.
Onze therapie geeft voorrang aan mensen van Dominiek Savio.

Konijnen en cavia’s

Onze konijnenstal is het huis van heel veel konijntjes. 
Op de boerderij zijn dit vooral dwergkonijntjes.
Ook enkele cavia’s vinden hun (t)huis in de konijnenstal.

Geiten

Onze geiten zijn de eerste dieren die je tegenkomt als je de dreef opwandelt. Roosje, Benjamin & Marlies zijn steeds zeer enthousiast bij het verwelkomen van bezoekers.

Kippenhok

In ons kippenhok lopen er Izegemse koekoeks, legkippen, baardkrielen, Zilverbrakel en er zit zelfs een fazant

Bijen en instectenhotel

Op de berg van het kippenperk is het bijenhuis gevestigd. De bijen worden verzorgd door een imker en vormen een educatief luik binnen onze bijenklassen, Kom ook zeker eens een kijkje nemen naar ons insectenhotel een beetje verderop.