Speel – en leerboerderij

Een heuse trekpleister voor jong en oud

Speel – en leerboerderij

De speel- en leerboerderij is een heuse trekpleister voor jong en oud, in familie- of in groepsverband. Iedereen komt er om te genieten van de vele boerderijdieren, het speelplein, het voetbalveld, het teugelen, het bos Ter Kerst, …

Hoeve Ter Kerst is tevens start- of rustpunt van diverse fiets- en wandelknooppunten. Het bos Ter Kerst biedt daarbij ook nog een fit‑o‑meter, ruiterpad en een onverharde loopomloop van 5 km aan.

Spelend leren en sportief genieten, het kan allemaal bij ons op de hoeve.

Laat je verwennen met een heerlijk dagmenu in het Eetcafé, ontdek de Speel- en leerboerderij of maak kennis met het aanbod van Bezoekerscentrum Gidts.

Wil je een begeleid bezoek brengen aan de boerderij,
ontdek dan het aanbod van Bezoekerscentrum Gidts.

Activiteiten (zonder begeleiding)

Vrije speurtocht voor kinderen

Aan de hand van een vrije speurtocht, ontdekken de kinderen hoe onze seizoenen zich ontplooien. Gratis invulformulieren zijn verkrijgbaar via het inforek van het Eetcafé
Oplossingen speurtocht? Klik hier

Speelplein & Zandbak

Het speelplein is ideaal voor kinderen van 3 tem. 12 jaar. Kinderen kunnen zich volledig uitleven op onze glijbaan de wip, de schommel en in de wilgenhut. De dapperen onder hen kunnen zich op de death-ride wagen.

Voor de allerkleinsten is er op het binnenplein/terras, een zandbak voorzien. Schopjes, emmertjes, zeefjes en vormpjes zijn aanwezig voor jullie oogappeltjes. Zo kunnen ze creatief te werk gaan.
In de zomer voorzien we graag parasols om rode snoetjes tegen te gaan.

Voetbalplein

Het gezellig en nieuw aangelegd voetbalplein, is een sportieve trekpleister op onze boerderij. Ballen zijn te verkrijgen in Eetcafé Hoeve. Ter kerst en dit tijdens de openingsuren

Volkstuintjes

Sinds 2014 zijn er 15 volkstuintjes op ons domein. Het mooie aan dit project is dat iedereen zijn eigen tuin heeft, maar dat er toch wordt samengewerkt. Voor ons zijn de tuintjes een grote troef ook bezoekers kunnen meegenieten van de mooi aangelegde tuintjes. Om het gebruik van gezonde planten op een gezonde bodem te stimuleren, kiezen we bewust voor een ecologische aanpak. Dit betekent dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen chemische meststoffen toelaten.

Fietsen, mountainbiken & wandelen.

Fietsknooppunt 28 houdt halt aan de rand van ons domein. Verder vind je ook de Heuvelkamroute, de Mountain bikeroute WK 2007, de Grijspeerdmolenwandeling en de wandeling nabij de “Huwynsbassen”.

Bos Ter Kerst: Fit-o-meter, Ruiterpad & Zand- en speelzone in het bos

Bos Ter Kerst is een domein van 16 Ha, gelegen naast de site Hoeve Ter Kerst, binnen Groep Gidts. De eerste aanplantingen dateren van 2001, en in 2009 mochten de jongeren het nieuwe speelbos inwijden. Men kan er naar hartenlust ravotten maar heel zeker ook genieten van de rust. Misschien hoor je er wel een tjiftjaf zingen of een groene kikker kwaken. Meer info vind je ook op de site www.natuurenhos.be.

Het bos biedt tal van mogelijkheden: strandvolley parcours fit-o-meter, ruiterpad, …

Loopomloop (5 km)

In samenwerking met de Gemeente Hooglede en de Provincie West-Vlaanderen, werd in 2014 een loopomloop van s km op grotendeels onverharde ondergrond aangelegd. Zeker en vast een aanrader!

Dieren op de boerderij

Schapen

Schapen en ezels

In onze schapenweide mag iedereen binnen. Vergeet alleen niet het poortje goed achter je dicht te trekken. Onze schapen zien de mensen graag komen. Je kan rustig doorheen de schapenweide wandelen en onze schapen van dichtbij bewonderen Vergeet zeker niet om onze ezels Suzy & Odilon ‘goeiedag’ te zeggen als je hen voorbijkomt.

Paarden

In de paardenstal tref je onze grootste dieren aan. De drie paarden Tornado, Heino & Bram alsook de twee pony’s.
Tine & Eline hebben hier hun (t)huis
 
Deze kindvriendelijke paarden worden voornamelijk gebruikt voor hippotherapie. Dit zijn begeleide activiteiten met en op het paard voor personen met een beperking. Het contact met het paard kan bijdragen tot een verbetering van de levenskwaliteit op fysiek, mentaal, psychisch en sociaal vlak Het paard helpt om de ‘cocon’, waarin sommige personen met een beperking zich bevinden, open te trekken.
Onze therapie geeft voorrang aan mensen van Dominiek Savio.

Konijnen en cavia’s

Onze konijnenstal is het huis van heel veel konijntjes. 
Op de boerderij zijn dit vooral dwergkonijntjes.
Ook enkele cavia’s vinden hun (t)huis in de konijnenstal.

Geiten

Naast onze dwerggeiten aan de ingang, hebben wij ook witte melkgeiten. Dit is een Vlaams melkras dat, zoals de naam het zegt vooral gekweekt wordt voor de melk. Onze geiten houden niet echt van regen, dus bij slecht weer, loop gerust even door om ze te zien in hun stal.

Varken

Ons varken luistert naar de naam Fons en houdt ervan om zijn stukje grond om te wroeten. Schrik niet als je hem bij de geiten ziet lopen want uitbreken vindt hij het leukst.

Kippenhok

In ons kippenhok lopen er Izegemse koekoeks, legkippen, baardkrielen, silverbrakel en er zit zelfs een fazant

Bijen en instectenhotel

Op de berg van het kippenperk is het bijenhuis gevestigd. De bijen worden verzorgd door een imker en vormen een educatief luik binnen onze bijenklassen, Kom ook zeker eens een kijkje nemen naar ons insectenhotel een beetje verderop.